Dania staropolskie wciąż w modzie

Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są niezmiernie cenione na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone na ogół z Polską. Można dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak standardowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to wyłącznie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy lub świata. restauracja przy Rynku Kraków Skupmy się niemniej jednak kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w samej rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film