Zdrowe desery zamrażane? Z jakiej przyczyny nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie jedynie niskokaloryczny, ale także cudownie wpłynie na nasz organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą renomą radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą akcesoryjnym orzeźwieniem w duszne dni.

Hibernowane kuleczki

Przepysznym, słodkim i odpowiednim również dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z odpowiednią porcją należytej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną porcją malin lub jakimś interesującym sosem owocowym. To imponująca alternatywa dla autentycznych łasuchów, wypada tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i rześkim pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub też z mieszanki. Akcesoryjnym plusem jest też to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być pod każdym względem zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie odpowiedniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są imponującą przekąską w trakcie upalnych dni. Świetnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niesłychanie łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu