Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten niesamowity trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich potraw.
Wino różowe
Które wino pasuje do past?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić też z winem różowym.
bag in box
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara zasada powiada, że do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Należałoby jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.